Romige mosterdsoep met spekjes
Voor vandaag een romige mosterdsoep met spekjes, omdat het weer wat kouder is buiten na die heerlijke warme zonnige dagen.
De romige mosterdsoep met spekjes is niet moeilijk te maken, dus prima zelf te doen. De spekjes maken de soep pittig, wat zouter en geven een extra bite. Je kunt voor verschillende varianten van mosterd kiezen. Zelf heb ik de mosterd uit Doesburg gebruikt. Een paar weken geleden was ik in het mosterdmuseum in Doesburg en heb een flinke pot meegenomen. Het is een vrij grove mosterd en de mosterdzaadjes zijn nog goed zichtbaar in de mosterd. Maar natuurlijk kun je ook kiezen voor een meer gladde mosterd.
Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Ook worden vaak suiker, kruiden en/of specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn of zelfs lavendel. Dit alles maakt dat er zoveel verschillende soorten mosterd zijn. De een houdt van pittig en de andere juist niet, maar voor deze romige mosterdsoep met spekjes kun je eindeloos variëren met smaken. Voor elk wat wils… dus altijd lekker.
Ingrediënten
- 3-4 eetlepels mosterd naar keuze
- 200 gram gerookte spekjes
- 1 liter bouillon
- 1 teentje knoflook
- 60 gram bloem
- een klont roomboter
- 1/8 liter slagroom
- versgemalen peper
Bereidingswijze
- knoflookteentje fijnhakken
- de spekreepjes samen met de ui en knoflook uitbakken en het vet laten uitlekken op een stukje keukenpapier
- 1 liter water koken en het bouillonblokje erin oplossen
- de boter smelten en de bloem beetje bij beetje toevoegen en goed roeren
- de bouillon toevoegen
- onder voortdurend roeren ongeveer 10 minuten koken
- mosterd toevoegen
- alles bij elkaar in de blender en even blenden tot alles goed gemengd is
- slagroom erbij doen
- het spek, uien- en knoflookmengsel ook in de blender doen
- blenderen, niet te lang anders worden de spekjes te klein
- als laatste de versgemalen peper naar smaak toevoegen
Ook heel lekker met een versgebakken bruin stokbroodje!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!