Kersttaart met spelt & cranberry’s
Biologische zuidvruchten (de verzamelnaam voor krenten, rozijnen, abrikozen, dadels, enz.) worden gedroogd in de zon of in droogtrommels. Schimmels en bacteriën verdwijnen hierdoor, want die houden niet van droogte, maar de enzymen blijven in stand. De werking van de enzymen zorgt ervoor dat sommige vruchten bruin kleuren. Door deze manier van drogen blijven de mineralen en de vitaminen (met uitzondering van vit. C) behouden.
Gangbaar fruit wordt vaak gezwaveld, dat wil zeggen met sulfiet behandeld, om schimmelvorming en verkleuring tegen te gaan. Sulfiet remt de werking van de enzymen en breekt bovendien de aanwezige vitaminen (B1 en E) af. Daarnaast worden sommige zuidvruchten ook met gas (methylbromide) behandeld. Dit om schimmelvorming tegen te gaan en insecteneitjes te vernietigen.
Kersttaart spelt, appel, cranberry’s en amandelen
Dit recept is voor een grote kersttaart met een diameter van 28 centimeter. Nog leuker is het om kleine kersttaartjes te maken in een muffinvorm
Ingrediënten:
175 gram koude roomboter
175 gram oerzoet (of rietsuiker)
1 ei
350 gram speltbloem (gewone kan ook)
1,5 eetlepel wijnsteenbakpoeder
750 gram zoetzure appels in parten (bij kleine taartjes, de appel in kleinere stukken snijden)
150 gram gedroogde cranberry’s
150 gram amandelen
150 gram rozijnen
1 theelepel kaneel
0,5 theelepel koekkruiden
2 theelepels geraspte schil van een biologische citroen (goed wassen)
evt. een mespuntje kruidnagelpoeder
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 200 graden en de springvorm goed invetten.
- Kneed een stevig deeg van roomboter, suiker, bloem, bakpoeder en ei.
- Leg het daarna in de koelkast voor 30 minuten.
- Doe amandelen, cranberry’s en rozijnen in de Freshmix en gebruik de pulse-knop om de ingrediënten grof te malen.
- Meng de appelstukjes, de noten/vruchtenmengsel, specerijen en citroenrasp door elkaar.
- Bekleed de bakvorm met 2/3 van het deeg (bodem en randen) en leg het appelmengsel hierop. Van het overgebleven deeg dunne rolletjes maken en dit in ruitmotief over het appelmengsel heen leggen. Aandrukken aan de randen.
- Bak de taart in de voorverwarmde oven ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.
Kleine kersttaartjes
- Nodig: muffinvorm met voorgevormde muffinbakjes, kopjes om rondjes uit te steken, mini uitsteekvormpjes in de vorm van een ster of een kerstboom
- Vet de muffinvorm goed in (evt. ook bestrooien met meel). Rol 2/3 van het deeg uit tot een lap (ongeveer 0,2 centimeter dik) en steek hier rondjes uit ter grootte van de muffinvormpjes, inclusief rand. Druk de rondjes in de vormpjes.
- Vul de bakjes met het appelmengsel (de appel in kleine stukjes gesneden). Rol het resterende deeg uit tot een lap en steek hier rondjes uit ter grootte van de diameter van de vormpjes, dit worden de deksels. Steek uit het overgebleven deeg een figuurtje om de deksel mee te versieren.
- Leg de deksels op het appelmengsel en druk de randen goed aan. Bakken in de voorverwarmde oven voor 15-20 minuten.
Tip: van de restjes deeg kun je koekjes bakken.
met dank aan Greet Jansen
Voedingsstoffen:
Voedingswaarde/per 100 gram
Kersttaart appel met cranbery | energie | vet | verz. vet | eiwit | koolhydraten | vezels |
289,6 Kcal | 14,4 gr | 5,5 gr | 9,5 gr | 27,3 gr | 6,1 gr |
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!