Knapperige gemberkoekjes

gemberkoekjes

Recept | knapperige gemberkoekjes

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn; ‘geneeskrachtige koekjes’. En toch zitten deze koekjes vol specerijen met een medicinale werking. Zo heeft het kruid gember de hoofdrol, maar ook de geneeskrachtige specerijen kaneel, kardemom en kruidnagel zijn rijkelijk vertegenwoordigd.

De gemberwortel behoort tot de familie van de Zingiberaceae, waar ook kurkuma, kardemom en laos toe behoren. Dit smaakvolle kruid heeft een krachtige medicinale werking en werd 4000 jaar geleden al ingezet voor de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen. Wat onze verre voorouders al wisten is anno nu meermalig bewezen in diverse wetenschappelijke studies. De term ‘superfood’ draagt dit bijzondere worteltje dan ook met verve. De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol, maar ook gingerdiol, gingerdion, beta-caroteen, capsaïcine, koffiezuur en curcumine zijn in belangrijke hoeveelheden in gember aanwezig. Een fijne bijkomstigheid: gember is in aanschaf vriendelijk voor de portemonnee, in tegenstelling tot andere superfoods.

Wat gember kan doen voor je gezondheid:

  • Stimuleert een gezonde spijsvertering
  • Verlicht bij misselijkheid en brandend maagzuur
  • Heeft antivirale eigenschappen en kan bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem
  • Heeft een ontstekingsremmende werking
  • Kan bijdragen in het voorkomen en remmen van bepaalde kankersoorten waaronder darmkanker
  • Werkt verlichtend bij pijn en wordt o.a. ingezet tegen spierpijn, reuma en keelpijn
  • Kan bijdragen aan het voorkomen en verlichten van suikerziekte (diabetes type II)
  • Werkt bloed verdunnend en verlaagt daardoor het risico op trombose (dichtslibben van je aderen)
  • Kan bijdragen aan het verhogen van je metabolisme (verbranding)
  • Er zijn aanwijzingen dat gember het libido kan boosten, dit is echter nog niet eenduidig vastgesteld

Recept voor 12 knapperige gemberkoekjes

Ingrediënten

  • 70 gram havermout
  • 60 ml kokosolie (gesmolten)
  • 45 ml biologische agave (kan je vervangen door maplesyrup of honing)
  • 30 gram boekweitmeel
  • 2 flinke eetlepel zeer fijngesneden gember (+/- 1 cm)
  • 1 vanillestokje
  • theelepel kaneelpoeder
  • ½ theelepel kardemom
  • ½ theelepel kruidnagel
  • rasp van een halve kleine sinaasappel
  • flinke snuf Himalayazout of zeezout
  • Eetlepel plantaardige melk

Hoe maak je het?

Zet de oven op 180C. Smelt de kokosolie op laag vuur totdat het vloeibaar wordt. Schil de gember en snij in hele fijne stukjes. Rasp de schil van een halve biologische sinaasappel. Let op dat je bij het raspen van de sinaasappel niet het witte laagje onder de schil meeneemt. Zo voorkom je een bittere smaak. Snij het vanillestokje met de punt van een mes voorzichtig open en schraap de inhoud eruit. Meng de havermout, boekweitmeel, gember, melk, kaneel, kardemom, kruidnagel, vanille en zout goed door elkaar. Voeg vervolgens de agave en kokosolie toe en meng de ingrediënten totdat er een plakkerig deeg ontstaat. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep 10 hoopjes op de bakplaat. Druk de koekjes plat met de achterkant van een lepel. Hoe dunner de koekjes, hoe knapperig ze worden. Het deeg is erg plakkerig, dus gebruik je vingers waar nodig. Bak ze in 15 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin. Als de koekjes uit de oven komen zijn ze nog zacht, zodra ze afkoelen worden ze lekker knapperig. Na een dag verliezen ze hun crunch, maar nog steeds prima qua smaak.

Bereidingstijd: 8-10 minuten  |  Baktijd: 15 minuten  |  Afkoelen: 30 minuten

Let op! Honing, agave en maplesyrup zijn het gezondere alternatief voor geraffineerde witte tafelsuiker. Ze zijn helaas niet 100% healthylicous proof. Koekjes blijven een traktatie, wij adviseren dan ook om ze met mate te eten.

Bron: Healthylicious

 
Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *