Chiazaad
Chiazaad is voor zover bekend de rijkste plantaardige bron van omega-3 vetzuren. Het bestaat voor circa 20% uit deze gezonde onverzadigde vetzuren.
De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 15 gram (1 à 2 eetlepels). Je lichaam kan het beste de mineralen in chia zaden opnemen wanneer je ze eerst een tijdje laat weken zodat er een soort gel ontstaat. De dikte ervan kan je zelf bepalen door er meer of minder water bij te doen. Vergeet niet flink te roeren tussentijds!
Alles over vezels
Chia zaden bevatten veel vezels. Vezels bevatten geen voedingsstoffen voor je lichaam, maar ze zijn wel belangrijk voor een goede darmwerking. Ze bevorderen de stoelgang en voorkomen verstopping. Daarbij is het ook belangrijk om voldoende (water) te drinken!
Vezels geven je een verzadigd (vol) gevoel. Daardoor wordt de kans dat je teveel eet kleiner!
Wat je moet weten over omega-3
In chia zaden zit de plantaardige versie van omega-3: ALA. Dit wordt door je lichaam omgezet naar de vorm die je lichaam kan gebruiken (EPA en DHA). Die laatste vorm zit ook in bijvoorbeeld vette vis.
Je moet 2 gram ALA per dag nemen om het effect te laten hebben. In 15 gram chia zaden zit 2.7 gram ALA.
De Hartstichting adviseert dat ongeveer 1% van de energieopname per dag uit alfa-linoleenzuur (ALA) bestaat. Dit komt overeen met 10g chia zaden voor vrouwen en 15 gram chia zaden voor mannen.
Wat mineralen voor je doen
Mineralen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn belangrijk voor een goede gezondheid en voor een normale groei en ontwikkeling. Mineralen komen voor in de natuur. Planten en dieren nemen deze mineralen op waardoor ze in ons eten en drinken terecht komen.
Chia zaden zijn een bron voor de volgende mineralen en spoorelementen: ijzer, magnesium, calcium, fosfor en zink.
Hoe gebruik ik chiazaad?
Chia zaden hebben een compleet neutrale smaak. Je kan ze daarom overal doorheen doen. Bijvoorbeeld over een salade of in een fruitsapje. Chia zaden nemen tot 9x hun gewicht in vocht op. Daarom is het goed ze eerst 10 minuten te laten weken in water. Hierdoor vormen ze een soort gel die je lichaam niet alleen voedt, maar ook nog eens hydratheert!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!