Banaan
De banaan is een langwerpige, licht gebogen vrucht, die afkomstig is van de bananenplant. In Suriname spreekt men van bacove als het om de vrucht gaat die rechtstreeks uit de schil gegeten kan worden en van banaan als het om groene bakbananen gaat. In Indische gerechten wordt de banaan meestal pisang genoemd, het Maleise woord voor de vrucht. Ook in het Afrikaans kent men dat woord, maar dan gespeld als piesang.
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, ‘s werelds grootste kruid (kruidachtige). Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Maar volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als tussendoortje dan wel als nagerecht wordt gegeten.
De Banaan als vrucht
De gewone dessertbanaan heeft een dikke schil, waarvan eenvoudig het vruchtvlees loslaat en kan daarom met de hand gepeld worden. De vrucht is, zoals die in Europa gegeten wordt, meestal geel, in de vorm van een circa 20 cm lange en 3 cm dikke ronde staaf die een beetje gebogen is en dunner aan de uiteinden.
Er zijn verschillende typen bananen: in Nederland is de meest gebruikte banaan een vrucht van het ras Giant Cavendish, met name van de kloon Valery, die vers kan worden gegeten, maar in veel tropische landen worden bananen gebruikt die eerst moeten worden gebakken en die zo in maaltijden worden verwerkt.
Opvallende andere typen zijn de rode -, de appel-, de bak-, de baby- en de golden banaan. Van banaan wordt ook een groene alcoholische drank gemaakt, genaamd Pisang Ambon. En de minder bekende Cobana Banana een bananen likeur (van de Canarische eilanden) gemaakt volgens traditioneel recept. Gemaakt van gerijpte Canarische dwerg-bananen. Deze dwerg-bananen zijn bijzondere zoet en kruidig van smaak, maar moeilijk te exporteren i.v.m. hun dunne schil worden ze sneller bruin als zijn soortgenoten.
De banaan maakt de smoothie vaak smeuïger en voller. Hij is echter ook in de smaak goed aanwezig. Dit kunt u beperken door in verhouding minder banaan te gebruiken of een ingredient zoals limoen, die de bananensmaak iets opheft.
Voedingsstoffen
De banaan is bekend om zijn koolhydraten (bijvoorbeeld bij wielrenners) maar de banaan heeft ook mineralen, zoals Kalium, Calcium, Fosfor, Magnesium en in mindere mate ijzer, koper, zink en jodium. De voedingswaarde van 100 gram verse banaan is:
Energetische waarde | 401 kJ | Energetische waarde | 95 kcal |
Eiwit | 1,1 gram | Koolhydraten | 20,6 gram |
Water | 75,3 gram | Vitamine B1 | 0,03 mg |
Kalium | 734 mg | Vitamine B2 | 0,03 mg |
Calcium | 6 mg | Vitamine B6 | 0,291 ug |
Fosfor | 28 mg | Vitamine C | 8 mg |
Magnesium | 28 mg | Vet | 0,3 gram |
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!