Appels
De appel is een boom uit een geslacht Malus, waaraan de vooral op het noordelijk halfrond algemeen bekende appels groeien. De appel groeit in de gematigde streken. De vlezige vrucht bestaat uit drie lagen, maar soms vormen twee of drie lagen één geheel en zijn ze afzonderlijk niet meer te herkennen. Zo zijn bij de appel het exocarp en mesocarp niet meer van elkaar te onderscheiden en vormen gezamenlijk met de opgezwollen bloembodem het vruchtvlees. Het klokhuis is het endocarp met daarin de zaadjes (pitjes) en in het midden de vaatbundel naar het steeltje.
De appel (Malus pumila) is de meest bekende soort en wordt vaak rauw genuttigd. Toepassingen in de keuken en bij bakrecepten komen ook veel voor, bijvoorbeeld in appeltaart of als garnering op pannenkoeken. Verschillende producten worden gemaakt van (onder andere) appels, zoals appelsap, appelcider, appelmoes en appelstroop. De appel is er in vele verschillende smaken en/of aroma’s.
Appels bij Nederlanders: de populairste vrucht
Van alle soorten fruit is de appel op het moment het meest in trek bij Nederlanders. Appels moeten er echter wel helemaal gaaf uitzien, anders laten we ze net zo lief liggen. Dit blijkt uit een onderzoek van 2008, afgenomen door TNS Nipo onder 602 Nederlanders. Bijna 70 procent vindt appels het lekkerste stuk fruit. Bijna een derde van de Nederlanders eet twee tot vier keer per week een appel. Volwassene eten het liefst een frisse appel, jongeren gaan voor zoet.
Andere populaire fruitsoorten zijn de banaan en de mandarijn. Kiwi’s zijn het minst populair, maar onder jongeren is deze vrucht juist wel geliefd. Ouderen eten, naast zachte appels, het liefst mandarijnen en sinaasappels.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen het belangrijk vinden dat een appel geen rare of beurse plekken heeft. Het gros kiest dan ook voor hardere appels. De vorm van de appel doet er totaal niet toe, vindt Nederland.
Voedingsstoffen
Per 100 gram — appel met schil
water | 85,56 gram | vezel | 2,4 gram | energie | 218 kJ | ||
proteïnes | 0,26 gram | lipiden | 0,17 gram | suikers | 10,39 gram | ||
calcium | 6 mg | ijzer | 0,12 mg | magnesium | 5 mg | fosfor | 11 mg |
kalium | 107 mg | koper | 0,027 mg | natrium | 1 mg | zink | 0,04 mg |
vitamine C | 4,6 mg | vitamine B1 | 0,017 mg | vitamine B2 | 0,026 mg | vitamine B3 | 0,091 mg |
vitamine B5 | 0,061 mg | vitamine B6 | 0,041 mg | vitamine B9 | 0 µg | vitamine B12 | 0 µg |
vitamine A | 54 µg | retinol | 0 µg | vitamine E | 0,18 µg | vitamine K | 2,2 µg |
verzadigde* | 0,028 gram | mono-onverz.* | 0,007 gram | poly-onverz.* | 0,051 gram | cholesterol | 0 mg |
*) zijn vetzuren
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!